"Aventura unei calatorii nu poate avea nici un substitut. Ea este o experienta totala, marea oportunitate de a-ti dovedi perspicacitatea." ( Rosalind Massow).

vineri, 4 februarie 2011

Paris - Pont Neuf

Posted by Real Travel - Lumea vazuta de noi.... On 22:01 2 comments

Pont Neuf inseamna Podul Nou, si fara legatura cu numele sau, este cel mai vechi pod de pe Sena. Denumirea i-a parvenit cu scopul de a-l distinge de celelalte poduri, mai vechi, care au constituit inima Parisului Medieval. Inca din anul 1550, Henry al-II-lea a luat in calcul constructia lui, insa din lipsa resurselor materiale, proiectul a fost amanat. Constructia podului, incepe in timpul lui Henry al-III-lea dar ramane nefinalizata. In anul 1579, se fac modificari majore de proiectare, fiind necesara largirea lui, si este inaugurat, in forma sa actuala, in anul 1607, in timpul domniei lui Henry al-IV-lea. A fost primul pod de piatra din Paris.

Parisul noaptea
In punctul in care podul traverseaza Ile de la Cite, se poate observa statuia ecvestra a lui Henry al-IV-lea, distrunsa in 1792, in timpul Revolutiei Franceze, dar restaurata in 1818. De atunci si pana astazi, podul a fost scena vanzatorilor ambulanti, peregrinarilor studentesti, hotilor de buzunare, maestrilor muzicanti. De-a lungul istoriei sale, a fost chiar “amvon” pentru propovaduitorii religiosi.

Pont Neuf - Paris
Astazi, el reprezinta punctul de plecare intr-o calatorie nocturna, pe Sena. Sena strabate Parisul de la est la vest despartind orasul in doua “maluri”, si podurile vechi sau noi, il reintregesc, formand arcade unice pentru vizitatori.
In timpul plimbarii cu vaporasul, un ghid te poarta prin istoria Parisului si ofera explicatii detaliate ficarui pod pe sub care se trece.
Primul este Podul Sully care face legatura cu Insula Saint Luis. Urmeaza apoi Podul Tournelle, Podul Arhiepiscopiei, construit in anul 1828, si care leaga insulele Saint Louis si Ile de la Cite. Cel mai spectaculos ramane, Podul lui Alexandru al-III-lea, numit in cinstea Tarului Rus si construit in anul 1900. Este decorat cu felinare, statui aurite - ingeri si nimfe - face legatura intre Grand Palais si Petit Palais.

Podul Alexandru al-III-lea - Paris
Urmeaza, Podul Lena, dedicat victoriei lui Napoleon, care, iti rezerva surpriza cea mai placuta. Dincolo de el, “rasare” in toata splendoarea, Turnul Eiffel. Luminat de milioane de beculete, imaginea lui grandioasa, in noapte, iti taie pur si simplu rasuflarea. 

Turnul Eiffel noaptea
Alte poduri ale Senei: Podul Concorde (in zona Place de la Concorde), Podul Regal (in zona Muzeului Orsay), Podul Artelor, Podul Sf. Mihail si lista poate continua pana la numarul 34.


Va doresc o seara plina de bucurii! 
Si ne vedem maine…



2 comentarii:

superbe aceste poze cu parisul...felicitari

cat de frumos poate sa fie :X:X

Trimiteți un comentariu