"Aventura unei calatorii nu poate avea nici un substitut. Ea este o experienta totala, marea oportunitate de a-ti dovedi perspicacitatea." ( Rosalind Massow).

joi, 3 februarie 2011

Paris - Notre-Dame

Posted by Real Travel - Lumea vazuta de noi.... On 23:35 1 comment

Catedrala Notre-Dame (Doamna Noastra – facand referire la Fecioara Maria) a fost finalizata in anul 1345. Intrarea in catedrala se face prin trei porti, cu arhitectura gotica. Este considerata cea mai intunecata catedrala din lume, prin vitraliile ei patrunzand, cu greu, soarele.


Obiectele din interior sunt de o valoare si o vechime considerabila. De exemplu: inelul sfintei coroane de spini a Mantuitorului si alte relicve ale Patimilor Domnului (au fost cumparate de sfantul rege Louis, in 1238), precum si orga ce dateaza din anul 1730 si care este cea mai mare din Franta.
Nivelul inferior al catedralei include celebra fereastra in roza si statuia Fecioarei cu Pruncul in brate. Un alt nivel, Galeria Regilor, prezinta o linie de 28 de statui regale din Iuda si Israel.Tot in partea de jos exista trei portaluri: in nord, Portalul Fecioarei, in centru Portalul Ultimei Judecatii si in sud Portalul Sfintei Ana cu scene din viata Fecioarei Maria.

Catedrala Notre-Dame
Un obiect, de putini amintit, sta de paza in fata altarului. Este un catastif mare, imbracat in piele, in care, cei peste trei mii de vizitatori zilnici, pot adresa Fecioarei o pioasa rugaciune.

Prin Paris
Tot prin Paris 
De ziua in care am vizitat Notre-Dame, ma leaga si amintirea unei cine ca-n povesti. Nu departe de parcul care inconjura catedrala, se afla un restaurant cochet, cu mesele insirate de-a lungul trotuarului. Am comandat friptura de rata cu portocale si cartofi frantuzesti. Un deliciu gastronomic, combinat cu decorul parizian inconfundabil si imaginea indepartata a Catedralei au facut dintr-o simpla masa o experienta la care ma gandesc cu drag.
Parisul are ceva. Nu stiu sa va explic exact ce „pluteste in aer”, insa fiecare moment petrecut acolo te invaluie de un romantism incurabil. Francezii, pe nedrept de mine judecati, sunt foarte ospitalieri si joviali. La orice ora te plimbi prin Paris, ti se dezvaluie un trai linistit, armonios si cald, incat cu greu poti sa-ti aduci aminte ca e luni sau marti si pentru localnici este o zi lucratoare....

Interior Notre-Dame
Interior Notre-Dame
Interior Notre-Dame
Panorama din Turnul Eiffel


Va doresc o seara plina de bucurii! 
Si ne vedem maine…

1 comentarii:

superbbbb de-abia astept sa merg cu iubitul meu:x

Trimiteți un comentariu