"Aventura unei calatorii nu poate avea nici un substitut. Ea este o experienta totala, marea oportunitate de a-ti dovedi perspicacitatea." ( Rosalind Massow).

vineri, 28 ianuarie 2011

Tunisia - Tunis

Posted by Real Travel - Lumea vazuta de noi.... On 23:38 1 comment

Orasul Tunis, capitala statului, gazduieste peste 700.000 de locuitori. Ca aproape toate orasele mari din Tunsia, si capitala detine o zona a orasului vechi, o alta Medina. Cand vizitati Tunis nu trebuie sa treceti cu vederea:
Marea Moschee sau Moscheea Maslinului (amplasata in inima orasului vechi);
Bazarul (souk – renumit pentru covoare lucrate manual, magazine de pielarie si paradisul argintului berber);
Muzeul National Bardo (echivalentul tunisian al Lovre-ului – contine o impresionanta colectie de artefacte arheologice);
Parcul Belvedere  (creat in 1892, pe sute de hectare, este acoperit de plantatii si peluze, o adevarata oaza de prospetime in oras);
Biserica Sf. Vincent de Paul (ce surprinde cu imaginea sa catolica intr-un oras total oriental) si nu in ultimul rand, Muzeul Dar Ben Abdallah (muzeu de patrimoniu traditional).


Singura biserica ortodoxa din Tunis
Biserica St. Vincent de Paul
Cu toate ca sunt multe alte locuri de vazut, marea majoritate a timpului alocat o veti petrece in bazar. De proportii uriase, acesta absoarbe orice gram de atentie distributiva ramas si propulseaza spiritul de turma la rangul principal. O data inteleniti printre stradutele inguste si incarcate de milioane de articole locale, tot ce va mai ramane de facut este sa nu va lasati ademeniti de fiecare vanzator stradal si sa urmati puhoiul ce orbecaie frenetic, pas cu pas. Si cand simtiti ca febra musculara si foamea tinde sa va doboare consolativa cu gandul ca habar n-aveti de unde ati plecat.
Personal, m-a interesat sa colind bazarul vre-o 20 de minute. Apoi, am petrecut inca trei ore incercand sa ies de acolo.


Bazar Medina 

Alte cateva ciudatenii urbane m-au retinut in Tunis:

  1. Un magazin imens de casete audio, in care zeci de mii de bucati erau asezate teancuri, teancuri, fara nici un fel de arhivare sau adnotare. Vanzatorul, caci era numai unul, stia cu precizia unui guru hindus locul unde zace fiecare si in interval de cateva minute o identifica pe cea pe care ti-o doreai.
  2. O cofetarie in care notiundea de prajitura avea o conotatie aparte. Aparea pe o farfurie tipul solicitat, in forma unui tort de 6 persoane. Daca bazarul nu te omorase deja, de diabet nu mai aveai scapare.
  3. Apoi intoxicat pana la refuz de mancare indesata cu forta, muzica araba si camasi brodate cu papagali, paseai pe picioarele umflate, in strada. Strada, fie ea cat de mare, era intesata cu zeci de linii de tramvai, care se contorsionau spre tine, din toate partile. Nu-ti ramanea decat sa fugi ca potarnichea din fata monstrilor de metal sau sa emani adevate strategii napoleoniste, doar pentru a reusi sa treci strada.
  4. Toti politistii de circulatie din Tunis erau femei. Singurele localnice libere sa iasa singure pe strada. Fara exceptie, marile artere erau blocate de soferii “intrigati” sau “instigati”….
Una, din cele doua incaperi ale magazinului de casete audio
Atentie, tramvaie!!!

O seara si un week-end minunat va doresc!!!!!!! 
Ca de obicei, ne vedem maine…

1 comentarii:

ce diferenta...foarte frumos

Trimiteți un comentariu