"Aventura unei calatorii nu poate avea nici un substitut. Ea este o experienta totala, marea oportunitate de a-ti dovedi perspicacitatea." ( Rosalind Massow).

joi, 20 ianuarie 2011

Praga - Piata Veche

Posted by Real Travel - Lumea vazuta de noi.... On 09:09 2 comments

Supranumit si “Orasul de aur”, Praga, nu inceteaza de a-si surprinde vizitatorii, prin reale opere de arta ce au dainuit maiestuos de-a lungul secolelor.
Orasul vechi, practic este divizat in patru mini districte: Hradcany, districtul din jurul castelului Praga; Mala Strana (orasul mic), construit intre raul Valtava si castelul Praga; Stare Mesto, vechiul oras in stil gotic, construit pe malul de vest al Valtavei si Josefov, cartierul evreiesc sau fostul ghetou evreiesc.
Vizita, practic o incepi din Piata Wenceslav, unde se afla Muzeul National si Opera de Stat. In piata troneaza statuia Sfantului Wenceslav, un fost rege, devenit erou national al cehilor.
Trecerea intre cele doua parti ale orasului este marcata de Turnul Munitiei, care iti ofera prima imagine a arhitecturii locale. Un real amalgam de elemente cehesti, nemtesti si evreiesti care au rezultat in capodopere precum: Catedrala Sfantul Vitus sau cladirea veche a primariei.

Catedrala Sfantul Vitus
Craniu calare pe barbat - Statuie inedita
Turnul Munitiei
Mala Strana este cel mai romantic cartier din Praga inserat cu o multitudine de gradini, unde poti vizita Muzeul Mozart, Muzeul National de Tehnica sau Palatul Veletrzni.
Orasul de origine al lui Einstein, Mozart, Kepler si Kafka te impresioneaza si te invaluie in farmecul sau unic, oferindu-ti o calatorie spectaculoasa prin lumea medievala.

Numarul 22 - Casa unde a locuit Kafka
Imagine din Muzeul Kafka
Cartierul evreiesc este alcatuit din zeci de stradute mici si intortocheate, patria negustorilor evrei, unde poti gasi magazine de tot soiul, de la cele de bijuterii, pana la anticariate sau chiosculete cu suveniruri. Aici, poti vizita Muzeul Evreiesc, care detine o colectie impresionanta de manuscrise precum si cimitirul, ca carui istorie o  voi dedica unui alt articol.


Asa, cum cred ca v-ati obisnuit, am gasit si in Praga, ceva memorabil de facut…
In Cartierul Evreiesc, absolut totul este negociabil. Nu am stiut acest lucru inainte de a intra intr-un magazin de podoabe si inainte de a constata ca nu era nici un pret afisat. Vanzatoarea mi-a prezentat un frumos inel incastrat cu rubine. Sublim… intreb pretul. Dupa ce il aflu incerc sa ies cat mai repede din magazin. Nu apuc sa pun piciorul dincolo de prag, ca imi si propune o alta suma. Vanzator prin definitie, eu, ma decid ca e cazul sa negociez. Si petrec 20 de minute bune, incercand sa obtin un pret cat mai aproape de buzunarul meu. Va spun sincer ca tot ce am reusit a fost sa ma las convinsa sa-mi cheltui toti banii din portofel, pe acea bijuterie.
M-am trezit in mijlocul strazii cu o podoaba valoroasa in buzunar si fara o letcaie, in prima zi de excursie.
Ce a ramas de facut? Sa cersesc la propriu, intregului grup de prieteni, diverse sume de bani, ca sa poata si subsemnata sa mai vada ceva in Praga, dincolo de peretii unui singur magazin.

Inainte de sfarsitul articolului vreau sa va povestesc putin, despre ceasul astronomic medieval din Piata Veche. El naste, la fiecare ora, o adevarata procesiune turistica. Este incadrat pe unul dintre turnurile vechii primarii. In fiecare ora, la fix, apare Moartea (un schelet ce suna dintr-un clopotel), lasand cale libera celor 12 apostoli, care isi fac aparitia prin 2 ferestruici pozitionate in partea superioara a ceasului. Apoi, isi face aparitia un cocos de aur, care anunta ora si incep sa bata clopotele mecanismului. Alaturi de cei 12 apostoli se perinda prin fata vizitatorilor si o multime de alte marionete.

Tot acest spectacol inedit atrage sute de turisti, care se bulucesc in fata ceasului la fiecare ora fixa.



Va doresc o zi plina de bucurii! Si ne vedem maine…

2 comentarii:

Un oras care te face sa te simti special pentru simplu fapt ca esti acolo sa vezi toate locurile acelea minunate ...

niste lucruri minunate ce merita vizitate

Trimiteți un comentariu